Een goede sollicitatiebrief schrijf je op maat van de vacature. Hoe begin je eraan? We geven je 10 tips.

 

Tip 1: Personaliseer je aanspreking

Vermeldt de vacature een contactpersoon? Spreek die dan rechtstreeks aan. Niet: ‘Geachte’ of ‘Beste’ maar ‘Geachte directeur Van der Zanden’ of ‘Beste mevrouw Dirks’.

 

Tip 2: Zorg dat je brief geen herhaling is van je cv

Let erop dat je brief geen herhaling is van je cv met langere zinnen of meer informatie. Je brief is een aanvulling op je cv.

Waar je cv een overzicht biedt van je ervaring en kennis, leg je in je brief uit wat je motivatie is en waarom de werkgever jou moet kiezen. Je brief geeft je cv als het ware een gezicht en laat een stukje van je persoonlijkheid zien.

 

Tip 3: Maak je motivatie duidelijk

Leg in je brief uit waarom de vacature en het bedrijf je aanspreken. Denk hierbij na over wat je positief vindt aan de job en het bedrijf. Hoe specifieker en persoonlijker je uitleg, hoe overtuigender.

 • Niet: ‘Ik zag uw advertentie en ze leek me interessant’ of ‘Ik ben erg gemotiveerd om bij u te komen werken’.
 • Hoe moet het dan wel? Zeven goede voorbeelden:
  1. ‘Ik ben al jaren vaste klant bij H&M en ben erg vertrouwd met jullie kledinglijn. Toen ik las dat u op zoek bent naar een nieuwe medewerker, was ik dan ook heel enthousiast! Het lijkt mij super om zo’n sterk merk te vertegenwoordigen.’
  2. ‘Jullie: een jong en dynamisch bedrijf. Ik: een enthousiaste pas afgestudeerde communicatiewetenschapper. Samen de perfecte match! Met mijn creatieve ideeën wil ik jullie helpen om meer naambekendheid te krijgen bij het grote publiek.’
  3. ‘Ik ben afgestudeerd als maatschappelijk werker. Ik koos deze richting omdat ik mij altijd al wou inzetten voor anderen. Ik wil mensen helpen en hen tonen dat ze op mij kunnen rekenen. Toen ik jullie vacature zag, kon ik mij dan ook direct terugvinden in het profiel dat jullie zoeken.’
  4. ‘Nog nooit zag ik een vacature die me meer aansprak! Ze lijkt wel speciaal voor mij bedacht. Ik heb een master bedrijfspsychologie en ben erg geboeid door human resources. Daarnaast hou ik van schrijven en ben ik gebeten door nieuwe technologieën. Als web redacteur bij VDAB kan ik deze drie passies combineren.’
  5. ‘Ik ben elke dag blij als ik wakker word in mijn romantisch hemelbed van Ikea. Het is mijn droom om bij jullie te komen werken, zodat ik ook andere mensen blij kan maken.’
  6. ‘Toen ik onlangs op Batibouw rondliep en jullie stand zag begon het te kriebelen. Ik had in de schoenen willen staan van de verkopers die advies gaven. Het lijkt me boeiend om mensen te adviseren over milieuvriendelijke bouwtechnieken. Het zou me voldoening schenken als ik hen een oplossing op maat kan aanbieden.’
  7. ‘Ik rijd met een Volvo en sta er versteld van hoe comfortabel en gebruiksvriendelijk hij is. Ik zou het fantastisch vinden om bij Volvo te komen werken en mee te bouwen aan jullie wagens.’

 

Tip 4:  Leg uit waarom jij een geschikte kandidaat bent

Leg uit waarom jij met jouw vaardigheden en ervaring geschikt bent voor de job. Focus op de vereisten die gevraagd worden in de vacature. Bijvoorbeeld: “In mijn job als verkoper bij Brantano leerde ik de kneepjes van het vak. Ik kan goed met de kassa werken, heb verschillende etalages ingericht en weet perfect hoe ik met klanten moet omgaan. Verder ben ik stressbestendig, commercieel ingesteld en flexibel. Uiteraard ben ik ook altijd bereid om me bij te scholen mocht dit nodig zijn.”

 

Tip 5: Schrijf helder

 • Vermijd de woorden ‘men’ en ‘worden’.
  • Niet: ‘Men verwachtte van mij dat ik de klanten op een vriendelijke manier verwelkomde.’

‘Ik werd ingeschakeld om klanten te begeleiden.’

 • Wel: ‘Het was mijn taak om de klanten op een vriendelijke manier te verwelkomen.’

‘Ik begeleidde klanten.’

 • Gebruik enkel actieve en korte zinnen.
 • Niet: ‘Met dit schrijven wil ik me kandidaat stellen…’
 • Wel: ‘Ik stel me kandidaat voor…’
 • Verval niet in jargon en vermijd afkortingen.

 

Tip 6: Zorg voor overzicht

 • Zorg voor voldoende witruimte tussen de alinea’s.
 • Gebruik een duidelijk en zakelijk lettertype, zoals Times New Roman, Arial, Verdana, Calibri of Candara.
 • Verdeel je brief mooi over het hele blad. Klik op ‘Afdrukvoorbeeld’ om te zien of je bladschikking goed is.

 

Tip 7: Hou het kort

Hoe enthousiast je ook bent en hoeveel je ook te vertellen hebt: je sollicitatiebrief mag niet langer zijn dan een A4.
Hoe korter je sollicitatiebrief, hoe groter de kans dat de werkgever hem helemaal leest.

 

Tip 8: Sluit krachtig af

De afsluiter van je sollicitatiebrief is heel belangrijk. Hij moet de werkgever het laatste zetje geven om je uit te nodigen voor een gesprek. Maak op een overtuigende en krachtige manier duidelijk dat je graag langskomt voor een gesprek.

 • Niet:
  • ‘Hopend op een gunstig gevolg, verblijf ik, geachte Mevrouw, geachte Heer.’
  • ‘Ik hoop dat ik in een persoonlijk gesprek mijn kandidatuur mag komen toelichten.’
 • Wel:
  • ‘Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek.’
  • ‘Wil u meer te weten komen over mij? Ik kom graag langs voor een kennismaking.’
  • ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik een meerwaarde kan bieden en kom graag langs om mijn kandidatuur met u te bespreken.’

 

Tip 9: Gebruik deze checklist

 • Gebruik ik een persoonlijke aanspreking (indien de contactpersoon vermeld wordt in de vacature)?
 • Niet: ‘Geachte’ of ‘Beste’
 • Wel: ‘Geachte directeur Van der Zanden’ of ‘Beste mevrouw Dirks’
 • Schrijf ik waarom ik geïnteresseerd ben in de job en in het bedrijf? Doe ik dit op een gedetailleerde en persoonlijke manier?
 • Niet: ‘Ik zag uw advertentie en ze leek me interessant.’
 • Wel: ‘Ik ben elke dag blij als ik wakker word in mijn romantisch hemelbed van Ikea. Het is mijn droom om bij jullie te komen werken, zodat ik ook andere mensen blij kan maken.’
 • Leg ik uit waarom ik een geschikte kandidaat ben voor de job? Focus ik hierbij op de vereisten die gevraagd worden in de vacature?
 • Staat er in mijn brief enkel informatie over mezelf die relevant is voor de job waarnaar ik solliciteer?
 • Staan er geen negatieve zaken en eisen in mijn brief?
 • Sluit ik op een overtuigende en krachtige manier af?
 • Niet: ‘Ik hoop dat ik in een persoonlijk gesprek mijn kandidatuur mag komen toelichten.’
 • Wel: ‘Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek.’
 • Is mijn brief niet langer dan 1 pagina?
 • Staan er hoofdletters en leestekens op de plaatsen waar dit nodig is?
 • Gebruik ik enkel korte, actieve zinnen?
 • Niet: ‘Ik werd ingeschakeld om klanten te begeleiden.’
 • Wel: ‘Ik begeleidde klanten.’
 • Gebruik ik geen jargon of afkortingen?
 • Bevat mijn brief geen taalfouten?
 • Is mijn brief in een duidelijk lettertype getypt, zoals Times New Roman, Arial, Verdana, Candara of Calibri?
 • Is de inhoud van mijn brief mooi verdeeld over de hele bladzijde? Gebruik ik voldoende witruimte tussen de alinea’s?

 

Tip 10: Vraag een tweede mening

Laat je sollicitatiebrief nalezen door iemand anders. Zo vermijd je onduidelijkheden en spelfouten. Na een tijdje lees je immers niet meer wat er staat, maar wat je denkt dat er staat.

 

Tip 11: Twijfel je of je brief wel oké is?

Neem contact op met Willem Personeel. Wij geven je feedback en helpen je verder!